× Home LCHF Recepten Recepten op alfabet Achtergrondinformatie Contact
click to navigate Menu

LCHF en cholesterol

bloedproef

Opmerking: ik publiceerde dit artikel voor de eerste keer in 2018 op Suikerbom.

Suikerbom is terug van een lange pauze. Een tijdlang had ik het idee dat ik alles wel over het onderwerp Low Carb High Fat gezegd had. Ik vond het ook best leuk om af en toe een recept te plaatsen, maar de motor achter mijn blog is toch de wens om kennis over te dragen. Nu kreeg ik een beetje het idee dat het steeds meer geaccepteerd werd dat verzadigd vet, mits onbewerkt, hartstikke gezond voor ons is. Ook dat we suiker beter kunnen laten staan lijkt voor de meeste mensen niet onbekend.

Toen ik begon met bloggen over de gevaren van suiker heb ik eerst veel aandacht besteed aan het onderwerp vet. Ik heb uitgelegd hoe het volkomen foute advies om verzadigd vet te vermijden is ontstaan en waartoe dit geleid heeft. Namelijk een explosie van welvaartsziekten, door meer koolhydraten en steeds sterker bewerkt voedsel (denk aan alle lightproducten). We zijn met z’n allen steeds minder vet gaan eten maar het aantal mensen dat getroffen wordt door hart- en vaatziekten is tegelijkertijd exponentieel gestegen. Onlangs werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt dat er nog steeds enorm veel misverstanden bestaan over de relatie vet in de voeding en de kans op hart- en vaatziekten. Zeker als het gaat om mensen die zo eten als ik.

Mijn cholesteroltest en een boze dokter

boze dokter

Over het algemeen kom ik nooit bij de huisarts. Mijn leefstijl houdt mij gelukkig kerngezond. Helaas is niet alles met goede voeding te voorkomen en zo kampte ik voor de tweede keer in mijn leven met een niersteen. Om de reacties voor te zijn dat dit door LCHF kan komen: mijn steensoort heeft niets met voeding te maken, het is een erfelijke kwestie. Maar zo kwam het dus dat ik bij de huisarts terecht kwam. Ze vond het belangrijk om de nierfunctie in de gaten te houden zolang het steentje nog niet uitgeplast was. Vandaar dat ze een formulier voor het lab mee gaf. Ik vond het wel een goed idee om dan meteen maar mijn cholesterol te laten bepalen, gewoon puur uit nieuwsgierigheid. We raakten aan de praat over mijn leefstijl en tot mijn blijdschap stond de huisarts hier positief tegenover. Ze zei letterlijk: “Het is allang achterhaald dat verzadigd vet in de voeding leidt tot hogere cholesterolwaarden”.

Dat zij nog niet volledig achter deze uitspraak stond, bleek toen mijn uitslag bekend werd. Deels was het precies wat ik hoopte: een hoog HDL en hele lage triglyceriden. Wat het LDL betreft had ik wel gerekend op iets hoger dan bij mensen die voornamelijk op koolhydraten leven, maar alles bleek bij mij extreem te zijn. Een imponerende HDL van 2,5 mmol/l (moet boven de 1,2 zijn bij vrouwen, boven de 2 komt niet zo vaak voor), triglyciden 0,62 (moet beneden de 2 zijn, hoe lager hoe beter) en mijn LDL was 7,6 (artsen zien dit graag onder de 3). Ik moet eerlijk bekennen dat ik hier wel even van schrok. Maar van de andere kant: de verhoudingen waren uitstekend en als ik deze waarden invoer in diverse rekenmodellen komen ze allemaal tot dezelfde conclusie: er is een uiterst geringe kans op hart- en vaatziekte.

Helaas is het zo dat huisartsen de focus volledig op dat LDL leggen en het per definitie afdoen als ‘fout cholesterol’. (Dat er geen fout cholesterol bestaat kan je in een ander artikel lezen)

Naar aanleiding van deze uitslag werd ik gesommeerd om mij onmiddellijk op het spreekuur te vervoegen alwaar ik een uiterst onaangenaam gesprek met de huisarts had. Haar mening over vet in de voeding had ze plotsklaps gewijzigd: ik moest onmiddellijk vetarm en vegetarisch gaan eten en ze zou mij doorverwijzen naar de internist. Als het vetarm eten niet voldoende zou helpen zou ik binnen afzienbare tijd aan de medicijnen (statines) moeten.

In de dagen tussen de test en het consult had ik echter een enorme hoeveelheid kennis opgedaan en ik kon volledig verklaren waarom de bloedwaarden er bij mij zo uitzagen. Ik kon inmiddels met grote stelligheid zeggen dat er geen enkele reden tot zorg was. Zelfs het rekenmodel dat de huisartsenvereniging zelf gebruikt om de kans op hart- en vaatziekte te berekenen toonde voor mij een uiterst gering risico. Dat wil zeggen: het risico is net zo groot als voor iemand met een LDL van beneden de 3 mmol/l. Dit is te danken aan alle andere gezondheidsmarkers die bij mij uitstekend te noemen zijn: lage bloeddruk, weinig buikvet en een gezond gewicht.

Helaas bleek mijn huisarts niet open te staan voor het opdoen van wat nieuwe kennis. Waar ik van baal is dat zij nu ten onrechte het idee heeft gekregen dat LCHF/Keto slecht is voor mensen. Wat ik wilde uitleggen was dat zo’n enorme stijging van het LDL bij deze leefstijl slechts zelden voorkomt. Het is een bepaald type mens dat reageert met een hyperrespons en er is hier een goede verklaring voor.

Ik ga nu mijn eigen hoekje van het www gebruiken om mijn kennis te delen met iedereen die wel geïnteresseerd is. Niemand zou zo’n gesprek met zijn dokter moeten hebben. Want iedereen die kiest voor een LCHF/Ketogene leefstijl doet dit juist omdat hij/zij kiest voor een gezond lichaam. Wij zijn daar allemaal zeer intensief mee bezig en hebben er alles voor over. Hiervoor verdienen we waardering en support. Geen huisarts die je wegstuurt met een recept voor statines vergezeld van een slecht dieetadvies.

De volgende keer vertel ik alles over de Lean Mass Hyper-responder (mensen zoals ik die een hoog LDL krijgen door een ketogene leefstijl) en ik doe uit de doeken hoe ik mijn LDL met 10% liet zakken door meer vet te gaan eten.